6 Ιαν 2014

Φόρος από το πρώτο ευρώ για τα γεωργικά εισοδήματα... Ευτυχισμένο το νέο οικονομικό έτος...

Τη σταδιακή κατάργηση του καθεστώτος «τεκμαρτής» φορολόγησης των αγροτικών εισοδημάτων εγκαινιάζει από το 2014 η συγκυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα από την 1η του Γενάρη προχωρά και στο μέτρο της υποχρεωτικής τήρησης λογιστικών βιβλίων κατά πώς ισχύσει και για τους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες.
Σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, για το 2014 «εξαιρούνται» μόνο όσοι συμπληρώνουν τα παρακάτω σωρευτικά κριτήρια:

  • Έχουν ακαθάριστα έσοδα (τζίρος) κάτω από 10.000 ευρώ το χρόνο, κατά την προηγούμενη διαχειριστική χρήση.
  • Ελαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κάτω από 5.000 ευρώ.
  • Σε περίπτωση που δεν τηρείται έστω ένα από τα δύο παραπάνω κριτήρια, εφαρμόζονται πλήρως οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ) και ο αγρότης εντάσσεται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, μπαίνει φόρος 13% από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος», όπως αυτό θα προκύπτει μετά την κατάργηση του σημερινού καθεστώτος με βάση τα τεκμήρια που ισχύουν για τα γεωργικά εισοδήματα, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας. Ετσι, εκατοντάδες χιλιάδες φτωχοί αγρότες, με εισοδήματα κάτω από τα 5.000 ευρώ (αφορολόγητα μέχρι πρόσφατα), για τα εισοδήματα του 2014 θα φορολογηθούν για πρώτη φορά. Για παράδειγμα εισόδημα ύψους 5.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 650 ευρώ.
Να σημειωθεί επίσης ότι στα σκαριά είναι και νέα Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα επιβληθεί και στους αγρότες που μπαίνουν στο νέο καθεστώς, το «τέλος επιτηδεύματος», που πληρώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες και το οποίο φτάνει σε ακόμη 650 ευρώ το χρόνο.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: