25 Σεπ 2011

Το Δ.Σ. του Α.Σ. Ανεμώτιας


Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 9ης Σεπτεμβρίου 2011: 

Πρόεδρος: Κουτρουλής Χρήστος του Θεμιστοκλή
Αντιπρόεδρος: Πτερούντιος Ηλίας του Χρήστου
Γενικός Γραμματέας: Μαντατής Σταύρος του Ιγνατίου
Ταμίας: Χυδεριώτης Χρήστος του Γαβριήλ
Μέλος: Κυλίτσης Νικόλαος του Ιγνατίου

Διαβάστε την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Συλλόγου: Απόφαση του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας (20 Σεπτ. 2011)

10 Σεπ 2011

Αποτελέσματα εκλογών στον Αγροτικό Σύλλογο Ανεμώτιας

Αποτελέσματα εκλογών της 9ης Σεπτεμβρίου 2011 για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. (5μελές) και Ελεγκτικής Επιτροπής (3μελής)

Ψήφισαν: 51
Άκυρα/ Λευκά: -


Καλή επιτυχία στο νέο ξεκίνημα του Αγροτικού Συλλόγου. Αυτό που μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι είναι ότι τις τύχες του ανέλαβαν τα νέα παιδιά του χωριού μας.

8 Σεπ 2011

Αγροτικός Σύλλογος Ανεμώτιας: Ρεπορταζ του Δημοκράτη Μυτιλήνης για την σύσκεψη

Άρθρο του Δημοκράτη Μυτιλήνης (www.dimokratism.gr) για την σύσκεψη που έγινε στο χωριό σχετικά με τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων. Το παραθέτουμε αυτούσιο.

ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

«Ουκ ολίγα» τα προβλήματα που αναδύθηκαν κατά τη διάρκεια της  σύσκεψης «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγροκτηνοτρόφοι και η επαναδραστηριοποίηση του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμότιας».

Οι πεσμένες τιμές του γάλακτος και του ελαιολάδου, τα προβλήματα στην αγροτική οδοποιία, η απαγόρευση εξαγωγής ζώντων ζώων (επιβολή καραντίνας) εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού, η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών και των καυσίμων, η κατάργηση του επιδόματος του πετρελαίου θέρμανσης, ο περιορισμός των μεροκάματων που σημειώθηκε φέτος στη δακοκτονία, οι πολιτικές που δε συνηγορούν στην τόνωση του εισοδήματος της αγροτικής οικογένειας, αποτελούν τους βασικούς άξονες προβλημάτων στην γεωργία και την κτηνοτροφία.

Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κάπης και μέλος της ΠΑΣΥ, Δημήτρης Καραγιάννης που ήταν ο ομιλητής της σύσκεψης τόνισε ότι πρέπει να μπουν κατώτατες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, να καταργηθεί το «πλαφόν» παραγωγής που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και περιορίζει την ποσότητα των προϊόντων και κατά συνέπεια το εισόδημα, να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές.

Ο συντονιστής της συζήτησης Σταύρος Μαντατής, υποστήριξε ότι ο συντονισμός των αγροτών κάτω από ένα ενιαίο φορέα θα συντελέσει στο να επιτευχθούν κάποια από τα αιτήματα, αν όχι όλα. Τόσο ο κ. Μαντατής όσο και ο κεντρικός ομιλητής υπογράμμισαν ότι η αδιαφορία ορισμένων είναι αυτή που έχει συντελέσει σε σημαντικό βαθμό στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο γεωργικός και αγροτικός τομέας του νησιού.

√ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Σημειώνεται ότι η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο επαναδραστηριοποίησης του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμότιας ο οποίος έχει επέλθει σε κατάσταση αδράνειας τα τελευταία χρόνια. Αξίζει να αναφέρουμε ότι την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.


Σχόλιο της Εφημερίδας:

Είναι γεγονός ότι η κτηνοτροφία και η γεωργία αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Μήπως όμως στη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχουν συμβάλει και οι αγρότες; Τι μπορεί να σημαίνει το γεγονός ότι μόνο 6 άτομα, 5 εξ αυτών ηλικιωμένοι, ήταν ακροατές στη συζήτηση; Μήπως αδιαφορία; Μήπως τελικά η αδιαφορία είναι αυτή που ευθύνεται για την ανύπαρκτη Ομοσπονδία και την έλλειψη πρωτοβάθμιων σωματείων; Μήπως κάποιοι δεν διεκδικούν αυτά που πρέπει; Μήπως κάποιοι είχαν επαναπαυθεί από τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Μήπως φταίμε για τους «εικονικούς» νέους αγρότες που δημιουργήσαμε, που δεν ξέρουν που βρίσκονται τα χωράφια τους και που επένδυσαν τα χρήματα των προγραμμάτων σε άλλους τομείς πλην του αγροτικού; Μήπως πριν να στρέψουμε τα βέλη προς τους κυβερνώντες και την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει πρώτα να κάνουμε την αυτοκριτική μας;
 

6 Σεπ 2011

Ακριβότερες από πέρυσι οι ζωοτροφές

Σε υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι αναμένεται να κινηθούν οι τιμές των ζωοτροφών το φθινόπωρο και το χειμώνα, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε χρεωκοπία εκατοντάδες κτηνοτρόφοι που είναι ήδη χρεωμένοι σε τράπεζες, συνεταιρισμούς και προμηθευτές ζωοτροφών.


Οι τιμές των δημητριακών, που αποτελούν τον κύριο όγκο των ζωοτροφών, διαμορφώνονται διεθνώς στα χρηματιστήρια των εμπορευμάτων. Έτσι, όταν ανεβαίνουν οι διεθνείς τιμές, ανεβαίνουν και οι τιμές στη χώρα μας. Τη φετινή χρονιά οι τιμές των δημητριακών, με πρώτο το σιτάρι, παρουσιάζουν σταθερή ανοδική τάση χάρη στα χρηματιστηριακά παιχνίδια, αλλά και τις εκτιμήσεις για μειωμένη παραγωγή. Τρίτος καθοριστικός παράγοντας για τις τιμές των ζωοτροφών είναι ο μικρός αριθμός πολυεθνικών επιχειρήσεων που έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν τις τιμές στην αγορά, διότι διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να συγκεντρώσουν τον κύριο όγκο των παραγόμενων ποσοτήτων ζωοτροφών.

Κρίσιμος μήνας ο Σεπτέμβρης

Κάθε Σεπτέμβρη γίνεται η συγκομιδή του καλαμποκιού, δηλαδή της βασικής πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται για τη θρέψη των παραγωγικών ζώων. Τον ίδιο μήνα γίνονται και μεγάλες προμήθειες ζωοτροφών από κτηνοτρόφους. Όσοι κτηνοτρόφοι είναι σε καλή οικονομική κατάσταση και διαθέτουν μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, αγοράζουν τις ζωοτροφές όλης της χρονιάς επειδή αυτή την περίοδο μπορούν να πετύχουν καλύτερες τιμές, που σημαίνει ότι μειώνουν το κόστος παραγωγής. Μόνο που φέτος είναι πολύ μικρός ο αριθμός των κτηνοτρόφων που έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν αυτή την τακτική.

Επιπλέον, η διαμόρφωση των τιμών (σε μέσα επίπεδα) το φετινό Σεπτέμβρη πάνω από τις αντίστοιχες περυσινές τιμές δείχνει ότι και τους επόμενους μήνες θα έχουμε υψηλότερες τιμές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, μας είπε ότι το καλαμπόκι θα φύγει από τα χωράφια της Θεσσαλίας και της βόρειας Ελλάδας στα 0,27 ευρώ το κιλό, σε μέσα επίπεδα. Κάτι που σημαίνει ότι η τιμή που θα το αγοράσει ο κτηνοτρόφος της Λέσβου θα είναι σχεδόν διπλάσια, μια και το καλαμπόκι θα επιβαρυνθεί με το μεταφορικό κόστος, το Φ.Π.Α. και το περιθώριο κέρδους των εμπόρων που θα εμπλακούν στο χονδρικό και λιανικό εμπόριό του. Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και ο γραμματέας του Συνεταιρισμού Σκαλοχωρίου, Στρατής Κυρατζής, ο οποίος σημειώνει: «Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο. Το πρόβλημα είναι ότι οι τιμές ξεκίνησαν από ψηλά, γι’ αυτό και η κάμψη που θα έχουν κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου δεν είναι αυτή που επιθυμούμε. Είναι σίγουρο ότι το φετινό χειμώνα οι κτηνοτρόφοι μας δε θα δουν τις τιμές που είχαμε πέρυσι, που το καλαμπόκι πωλούνταν ως και 0,23 ευρώ το κιλό.»

Ότι οι κτηνοτρόφοι των νησιών αντιμετωπίζουν με αγωνία την πορεία των τιμών των ζωοτροφών δήλωσε στο «Ε» τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Συλλόγου Ελαιοπαραγωγών και Κτηνοτρόφων Λέσβου, Θανάσης Κόμλος.

Οι τιμές

Ο διευθυντής του Συνεταιρισμού Στύψης, Στρατής Σλουμάτης, μας είπε ότι η τιμή της βαμβακόπιτας ήταν 0,25 ευρώ το κιλό πέρυσι και φέτος ανέβηκε στα 0,275 ευρώ το κιλό. Η τιμή στο τριφύλλι (το δέμα) ήταν τον Αύγουστο του 2010 στα 0,13 ευρώ το κιλό και φέτος τον Αύγουστο κυμαινόταν από 0,17 έως 0,19 ευρώ το κιλό. Το κριθάρι, ένα προϊόν με μεγάλη έλλειψη, πέρυσι κόστιζε γύρω στα 0,15 ευρώ το κιλό και φέτος κοστίζει 0,25 ευρώ το κιλό. Το σιτάρι πέρυσι κόστιζε 0,15 ευρώ και φέτος κοστίζει 0,24 ευρώ το κιλό. Το τριφύλλι σε μορφή πέλετ πέρυσι κόστιζε 2,35 ευρώ το κιλό και φέτος κοστίζει 2,65 ευρώ το κιλό.

Το χύμα καλαμπόκι κόστιζε 0,28 ευρώ το κιλό στις 20 Αυγούστου και χθες είχε υποχωρήσει στα 0,25 ευρώ το κιλό.

Μεγάλες ελλείψεις παρατηρούνται στην αγορά σε ζαχαρόπιτα, καθώς έχει μειωθεί κατά πολύ η ελληνική παραγωγή και δε γίνονται εισαγωγές. Η τιμή του προϊόντος αυτού έχει αυξηθεί κατά δύο με τρία λεπτά ανά κιλό σε σχέση με πέρυσι.

Όλες οι παραπάνω τιμές αφορούν τιμές χονδρικής που αγοράζει τις ζωοτροφές ο Συνεταιρισμός.

Πέρα από την αύξηση των τιμών, ο κ. Σλουμάτης σημειώνει: «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την απαίτηση όλων των βιομηχανιών, που ζητούν είτε να πληρώνονται τοις μετρητοίς είτε με δίμηνες επιταγές. Αυτός είναι ένας πρόσθετος βραχνάς για μας και τους κτηνοτρόφους μας, διότι οι πληρωμές του γάλακτος από τα τυροκομεία καθυστερεί. Αρκεί να σας πω ότι άλλα τυροκομεία πλήρωσαν το γάλα του Απρίλη στα τέλη του Αυγούστου και άλλα το Μάη.

Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτή η κατάσταση μας φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση.»
 
 
Του Ν. Μανάβη (εφημ. "Εμπρός")